5-8 osztálysokkal táboroztunk Gyimesfelsőlokon

Idén is is vártuk a szervezői csapattal azokat a gyerekeket, akik az 5-8. osztályosoknak megszervezett táborba szerettek volna jönni. A 30 táborozóval (akik több városból, falvakról érkeztek, mint pl. Csíkszereda, Kászonújfalu, Székelyudvarhely, Brassó) Gedeon élettörténetébe nyerhettek bepillantást a gyerekek: egy kis részletet Gedeon életéből sikerült megnéznünk közelebbről. A helyszín az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium területe volt, időtartamát illetően hat nap.
A témákból hadd hozzak ide egy kis ízelítőt. Szó volt arról, hogy Gedeont Isten kiválasztotta, bár sok kifogást talált, hogy inkább mást csináljon, minthogy megtegye azt, amire Isten meghívja. Pedig pont neki illő feladatot bízott rá Isten. Ugyanígy velünk is előfordulhat, hogy sokszor kifogásokat keresünk, mert azt hisszük, hogy az az út biztosabb és boldogságot hoz, mintsem Isten tervei. S ahhoz, hogy erre a meghívásra igent mondjunk, kell tudjuk azt, hogy mik az értékeink, kik vagyunk magunk számára, kinek tartjuk magunkat, kinek látjuk a másik embert. Beszéltünk Gedeon vétkéről is. Aki Istentől elfordul és azt teszi, ami Istennek nem kedves, az vesztes, még akkor is, ha pillanatnyilag győztesnek, nagymenőnek, népszerűnek látszik! Ez a téma is segített abban, hogy egyre inkább megismerjék a gyerekek az életükből azokat a dolgokat, amik nem helyénvalóak.  Végül pedig beszéltünk az Istennel való kapcsolatról: Hogyan fogjak neki? Válaszolni fog? Mi van, ha annyi dolgom van, hogy nincs időm aznap beszélni Vele? Hogyan szólítsam meg? Hogyan beszéljek hozzá? Ha sok rossz dolgot tettem, akkor nem ciki beszélni vele? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbáltunk Isten segítségével választ találni.
Természetesen ezeket a témákat a kiscsoportos tevékenység keretén belül próbáltuk elmélyíteni, illetve egyénileg segíteni jobban meglátni a témák üzenetét, illetve azok gyakorlatban való elmélyítését.
Voltak sportjátékok, mint pl. méta, foci. Részt vehettek a gyerekek műhelyfoglalkozásokon, ahol kézügyességüket, esztétikai érzéküket, fizikai erejüket, kreativitásukat próbálhatták ki.
Akadályversenyt is szerveztünk nekik, ahol nagyon jó hangulat, kacagás, jókedv töltötte be a tábort. A szervező csapat is kipróbálhatta az akadályokat a gyerekek kisebb-nagyobb módosításaik közepette :)
Kirándulás is volt a programban, de nem tudtunk menni, mert elkezdett esni az eső, így a főhadiszálláson játékvetélkedőt tartottunk.
Különleges köszönet a helyi plébánosnak, Ft. Berszán Lajosnak, hogy fogadott, és vendégszeretetét élvezhettük. Köszönet illeti továbbá T. Csont Ede plébánost és T. Tamás Huba plébánost, hogy idejüket, energiájukat fordították a táborba. Isten áldja meg mindannyiuk munkáját, életét!
Köszönet a különféle szolgálatokban segítő szolgáló csapatnak!!! Hálás vagyok értük is, mert a lehető legtöbbet kihozva magukból dobták bele magukat a táborba. Köszönöm az odaadott időt, energiátt, s hogy titeket hívott meg Isten ebben a táborba. Köszönet, hogy segítettetek a táborban Isten dicsőségére!
Legnagyobb köszönet Istennek!!! Ő volt az, aki meghívott mindannyiunkat erre a táborba. Ő volt, aki sokat alakított mindannyiunk szívében. Ő volt, aki vigyázott a táborra, ő volt, aki akarta, hogy személyesen megismerkedjünk vele. Nélküle ez a tábor nem jött volna létre. Hiába az ügyességünk, erőnk.Látni azt, amikor a gyerekek megérkeztek a táborba, és ahogy távoztak: látszott a különbség. Isten sok mindent cselekedett bennük. Mert mindaz, ki Istennel időt tölt, azon látszik. Nem lehet elrejteni. :)

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:
Ami számomra jó volt a táborban:

 • Istennel való beszélgetés. A barátok, akik elfogadtak úgy, ahogy vagyok. A sok-sok játék és szórakozás, a csoportmunka és minden, amit a csoporttal és a csoportvezetővel csináltunk.
 • Számomra az volt jó, hogy találkozhattam Istennel.(L. Brigitta)
 • Az volt jó számomra, hogy megtapasztalhattam Isten szeretetét barátságát és kedvességét. Sok-sok barátot szereztem és nekem ez a tabor igazi élmény volt az életemben. Rájöttem, hogy értékes vagyok, és hogy Jézus szeret. (M. Leila)
 • Aktívak voltunk és közelebb jutottunk Istenhez.(Ani)
 • Játékok, főleg az akadályverseny. Jók voltak az imák, a misék és közülük a Szentségimádás, amikor Isten hozzánk szólt és mindenki sírt. Finom volt a kaja és a legjobban az tetszett, hogy kedvesek voltak a felügyelők. (Tündi)

Másoknak mesélném:

 • Nagyon sok jó játék volt. Volt Istennel való beszélgetés, ami nagyon megerősített lelkileg. Jó barátokat lehetett szerezni és jó volt a kaja. (B. Réka)
 • Érdemes egy ilyen táborba elmenni, mert esélyed van találkozni Istennel és megéri. Meg azt is, hogy egy jó társaságba kerülhetsz, ahol sok-sok jó program van. (L. Brigitta)
 • Hogyha szeretnél találkozni Istennel, a tábor az egyik legjobb alkalom. (K. Tamás)
 • Próbálják ki, mert egyszerűen fantasztikus. (K. Hunor)
 • Megéri ide eljönni, vagányok a programok és szuper a társaság.(E. Johanna)
 • Remek helyen voltunk, nagyon jó emberekkel. Sokat játszottunk és beszélgettünk. Ezen kívül nagyon finom volt az étel. (S. Kincső)
 • Ez egy olyan tábor, ahol mindenkire szánnak időt, ha bármi kérdésed van. Sok jó barátot szerezhetsz és itt olyan emberekre találsz, akik ugyancsak meg szeretnék ismerni isten szeretetét. (D. Kriszta)
 • Úr Isten, én megtapasztaltam Isten jelenlétét. Ebben a táborba tényleg jelen volt Isten és segített. (M. Leila)
 • Ez egy nagyon jó tábor. Sokkal közelebb kerültem Istenhez és sokkal nyitottabb a lelkem Isten felé. (T. Norbert)
 • Ebben a táborban sok kreatív dolgot lehet csinálni, jó barátokat szerezhetsz, közelebb kerülhetsz Istenhez, jó kaját kapsz, és kedves csoportvezetőket ismerhetsz meg. (Ani)
 • Azt mesélném másoknak, hogy találkoztam Istennel, és hogy megnyertük az akadályversenyt. Még azt is mesélném, hogy szerintem nekünk volt a legkedvesebb csoportvezetőnk és segéd- csoportvezetőnk. (Tündi)

                                                                                                                              Csortán Szabolcs táborvezető