Keresztirány 2014 – ben

„Hűséges az Isten, aki által hívást nyertetek Fiának, Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak közösségébe.” (1Kor 1,9)
Isten hűsége, áldása és sok kegyelme kísért minket ebben az évben is, amiből itt csak párat tudunk felidézni és megosztani veletek. Mindazokért a kegyelmeiért, amit láthattunk, tapasztalhattunk és azért is, amit észre sem vettünk, legyen hála és dicsőség az Istennek! A szolgálat öröme pedig maradjon mindig a mi szíveinkben.
Az idei évben folytatódtak a Mária Rádióval együttműködve a Páratlan Páros műsorok, amiben a fiatalok a jövendőbeli párjukért, tiszta szerelemért, jó férjért/feleségért és még hasonló szándékokért imádkoznak, és megosztják tapasztalatainkat, véleményeinket a hallgatókkal. Az év elején márciusban Páratlan Páros lelki napra is sor került Kézdivásárhelyen. Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet mottóval zajlott az idei Regionális Ifjúsági Találkozó, amely április 25 és 27 között a nagyváradi Velencei Katolikus Kultúrházban került megszervezésre. A házigazda a nagyváradi Szent Pál közösség és a Palikák ifjúsági csoport volt. Ebben az évben öt nyári táborunk volt. Az 1-4. osztályosoknak Dávid királyról szóló témával, Ivóban került megszervezésre szeptember elején. Két tábor volt 5-8. osztályosoknak Simerián és Pálpatakán. A 9-12. osztályosoknak Dávid, Isten választottja mottóval 2 táborunk volt ugyanabban az időpontban, de más helyszínen: a már sokak által ismert Pálpatakán és egy új helyszínen is, Benedek mezőn. Már egy ideje tervben volt, hogy valamilyen formában gondolkodni kell az utánpótlásról, de kicsit másabb formában, mint, ahogy az eddig jól ismert HAT- képzőt tartottuk. Így született meg a Tanítványság képző ötlete, ami a HAT képzőben az alapokat tartalmazza, így része lett a Koktél, Ima és a Szentírás, az Egyház kincsei kurzus. Tavasszal indult el két helyszínen, először Nagyváradon, ahol nemcsak fiatalok, hanem a helyi felnőtt közösségből is voltak résztvevők. Ezt követően Székelyudvarhelyen is elindult, ahol nagyrészt a helyi Pitypang közösség tagjai kapcsolódtak be és végezték el a képzőt. Ősszel már Brassóban is indult és folytatódik a következő évben is. Székelyudvarhelyen az EKKM Találkozón a Pitypang közösséggel közösen délután külön ifjúsági programot tartottunk.

Az év folyamán igyekeztünk ificsoportokat látogatni, nagyböjti lelki nap volt a Báthory István Elméleti Líceumban. Közös szervezéssel a felnőtt közösséggel Brassóban ökumenikus dicsőítő estre került sor. Jelen voltunk a FIF (Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség) által szervezett CSIT-en (Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó).

Isten különleges áldásaként éltük meg, hogy munkatársainkból 5 személy részt vehetett az idén Máltán megszervezett Relay Konferencián, majd 2 személy Budapest mellett Máriabesenyőn szervezett ICCRS Konferencián.

Év vége felé, október utolsó hétvégéjén tartottuk az idei keresztirányos elköteleződés alkalmát Vármezőn, a Halász csárdában, amelynek a lelkigyakorlatos részében Gert atya vezetett minket.  A hétvége második része az új struktúrával és elköteleződéssel folytatódott. A következő évre 24 keresztirányos munkatárs köteleződött el az ifjúsági szolgálatban, ugyanakkor megváltozott a Keresztirány felépítése is. Ezután nem lesz két régió, mint az elmúlt két évben, hanem a jobb kapcsolattartás és -építés elősegítésére a nagyobb helységeknek van egy felelőse/képviselője, aki kapcsolatot tart és épít az oda tartozó elkötelezett és jelenleg nem elkötelezett Keresztirányosokkal, egy közülük pedig delegálva részt vesz a Keresztirány Tanácsban, és a Keresztiránynak vezetőt is választottunk. A tanács felépítése is megváltozott, lemondott a lelkipásztori felelős feladatáról Fülöp Laci atya, a tanácsnak két része lett és a következően alakult: Állandó tagok: szupervizor - Szilágyi László, titkár - André Zsófi, gazdasági felelős – Roman-Bakos Hajni. Választott tagok: vezető - Görbe Csaba, vezető helyettes - Bereczki Zsolt, a helyi képviselőkért felelős - Rácz Gábor, Páratlan párosért felelős - Munteanu Renáta, tanítványság képzőért felelős - Szotyori Erika.
Isten fizesse, mindazt, amit értünk, szolgálatunkért tettetek ebben az évben is. Köszönjük, hogy támogatjátok szolgálatunkat imáitokkal és anyagi javaitokkal! Nélkületek mindez nem jöhetett volna létre! A továbbiakban is kérjük imáitokat és támogatásotokat!

Isten bőséges áldása kísérje életeteket az újévben is!

A keresztirány csapat nevében,
André Zsófia