Tanítványság képzőt tartottunk Udvarhelyen

Az elmúlt hónap végén "Az egyház kincsei" kurzust tartottunk fiataloknak, Székelyudvarhelyen, a Márton Áron Ifjúsági Házban 13 fiatallal. A kurzus a tavasszal elindított négy alkalomból álló Tanítványság képzőnek volt a befejező kurzusa.

Ez alkalommal egy egész hétvégés kincskeresésben volt részünk, ahol Isten az egyház mérhetetlen gazdagságából mindenki számára tartogatott jó néhány kincset. Meglehet, volt, akinek egész újat, vagy egy ismert kincsnek mutatta meg az értékét, de kincsekkel megrakodva térhettünk haza. Otthon pedig további kincsek várnak ránk, ha munkálkodunk, és nem sétálunk el mellettük. Ugyanis megtudtuk azt is, hogy ezeket a kincseket nem csak úgy kapjuk, nem fognak az ölünkbe hullani, és csak az találhatja meg, aki munkálkodik azon a szántóföldön, amelyet a Jóisten nekünk adott.
Újra megtapasztalhattuk, hogy Isten nem azért ajándékoz meg minket a kincseivel, mert milyen jók vagy tökéletesek vagyunk, hanem azért, mert feltétel nélkül szeret és minden helyzetben mellettünk akar lenni. Ő már előre gondoskodott arról, hogy találkozzunk vele, mert tudja, hogy gyengék vagyunk, gyakran elesünk, megsebződünk. Ő viszont a szentségekben, szentmisében gondoskodik arról, hogy minden élethelyzetben lehetőségünk legyen hozzá menni, mert ő nem ítél el, hanem tárt karokkal vár.
Ezen a hétvégén a Szentírás mellett kicsit ismerkedtünk és barátkoztunk a Katolikus Egyház Katekizmusával, de hallottunk a zsinati dokumentumokról és sokat idéztünk a szentek és pápák írásaiból.
Vasárnap Beáta nővér volt a vendégünk a Mallersdorfi Ferences nővérektől, aki arról mesélt, hogy hogyan kapta és hogyan éli meg a szerzetesi hivatást, ugyanakkor nyitott volt arra, hogy válaszoljon a bennünk lévő kérdésekre.
Hálásan köszönjük T. Balla Imre atyának, hogy a termet ismét a rendelkezésünkre bocsátotta, T. Csont Ede atyának, hogy szombaton egész nap velünk volt, gyóntatással és a szentmise bemutatásával is szolgált felénk, Beáta nővérnek, hogy nyitott volt és eljött hozzánk.
A Jóisten fizesse és áldása kísérje őket életük minden napján!

Itt olvashattok néhány visszajelzést a részvevőktől:

Ami számomra jó volt a programon, hogy választ kaptam rengeteg olyan kérdésemre, ami az egyházzal volt kapcsolatos és pluszba is tanultam új dolgokat. Nagyon tetszett, hogy egy pap is tanított, és betekintést nyerhettünk a szerzetesi életbe azáltal, hogy egy apáca személyesen mondta el. Nagyon vagány volt!”

„Az Egyház egy nagyon vagány dolog, rengeteg érdekes és hasznos dolgot foglal magába. Érdemes jobban belemélyülni az apróbb részleteibe is.”

„Ha szeretnél tanulni, lelkileg erősödni, vegyél részt ilyen programokon, mert tapasztalatokat szerezhetsz és mások tanúságtételeiből erőt meríthetsz.”

„Isten gondoskodik arról, hogy minden helyzetbe találkozzak vele. Fontos dolgot megtanultam: a bűn nem magánügy. A gyónás őszinteségre nevel. Isten, mikor ad, bőséggel ad, de ehhez át kel, adjam önmagamat neki. Az Eucharisztia gyógyszer. Amíg az egyház tanítása szerint élünk, biztonságban vagyunk.”

„Az a mondat érintett meg: Az, hogy ma felkeltem, az azért van, mert Isten szeret.”
„Nekem a legjobban a 10 parancsolatról szóló tanítás tetszett, sok „tanácsot” eddig nem épp úgy értelmeztem, ahogy szó volt róla.”

„Nagyon nem bántam meg, hogy ezen a hétvégén ezt a programot választottam és nem mást, mert lett volna bőven, amit. De Isten erre hívott, és olyan emberek között lehettem, akikről tudtam, hogy szeretnek, elfogadnak.”

„Jó volt, mert sok minden letisztázódott bennem a hétvége során, úgy érzem, sikerült valamilyen szinten megerősödnöm. Sok mindent tanultam, főleg a szentségekről, és nagyon tetszett Eni párkapcsolatos tanítása.”


Mindenért legyen hála és dicsőség a Jóistennek!

                                                                                                                                                                                      Szeretettel, André Zsófia